Economic Update

Published 26 Jun 2015

Türkçe

The tourism industry in Turkey could see stormy weather this summer with a sharp slowdown in arrivals from Russia and some European countries, combined with a weaker domestic market due to the sluggish economy.

According to a report issued by the Ministry of Culture and Tourism at the end of May, inbound visitor numbers fell 8.1% in April to 2.43m compared to the same month in 2014. Arrivals of foreign tourists for the first four months of 2015 totalled 6.96m, according to the report, down 0.5% year-on-year (y-o-y), with the Turkish Association of Travel Agents (TÜRSAB) lowering its growth forecast for the sector in tandem from 4-5% to 1.5-2% for this year.

Data for earlier in the year had been more robust, according to the Turkish Statistical Institute (TUIK), which puts arrivals in the January-March period at just over 5.3m, up 5.5% y-o-y, with earnings rising 1.3% to $4.86bn.

European arrivals down                        

One region that has been particularly hard hit by the decline in tourist arrivals is Antalya on the Mediterranean coast, where inbound visitor numbers from the Russian Federation fell by 30.5% in April, according to the Ministry of Culture and Tourism, with the decline generally attributed to the drop in the value of the rouble and the recession in the Russian economy. The Antalya Chamber of Commerce and Industry has estimated tourism earnings for the region could fall by $1.5bn for the year if the trend continues.

Alongside Russia, there was also a sharp downturn in arrivals European markets such as Germany, with numbers down by 9.4% in April, while arrivals from the UK decreased by 8.1%.  If the flow of visitors from such traditional markets remains sluggish, Turkey may be unable to match or improve on the 36.8m foreign arrivals recorded in 2014, with some attributing the decline to the country’s image as a safe vacation destination being tarnished abroad.

The British Foreign and Commonwealth Office (FCO) updated its advice for UK citizens on June 10, noting that there is a “high threat from terrorism in Turkey”, though it only advised against all travel to within 10 km of the border with Syria.

One region that bucked the trend so far this year is Australasia, with arrivals up more than 100% in the January-April period from Australia and up 63% from New Zealand, though this spike is likely to be a one-off. Commemorative events associated with the 100th anniversary of the First World War Gallipoli campaign brought tens of thousands of Antipodean visitors to Turkey. However, these numbers are expected to taper off and return to normal levels by 2016.

Hard currency earnings

One factor that has helped insulate some segments of the tourism industry from the slowing of the economy and the fall in arrivals is that many agents and hotels dealing with overseas clients work in foreign currency. For the companies that set their rates in dollars or euros, the 15% fall in the lira against the dollar this year has not affected them, according to Ziya Artam, TÜRSAB’s secretary-general for the north-western Çanakkale region.

“Many companies in the industry earn in dollars or euros but their expenses are in lira, meaning they have benefitted for the recent devaluation,” he told OBG. “This has taken some of the edge off the fall in tourist numbers for many operators.”

While companies that work in markets where clients pay in dollars or euros have some protection from currency fluctuations, the domestic tourism sector could come under more pressure if the lira declines further and inflation maintains its upward trajectory, having topped 8% in May. Higher prices for imports due to the weakness of the lira and rising inflation could deter some domestic holidaymakers from travelling this summer.

Domestic tourism will also be affected by the holy month of Ramadan, which started in mid-June this year. While there has been a rise in post-Ramadan bookings, weaker revenues during the four-week period may push key summer earnings down for tourism operators.

 

 

Gelen ziyaretçi sayısındaki düşüş Türkiye turizm sektörünü sarstı

In English

Türkiye’nin turizm endüstrisi, hem durgun ekonominin zayıflattığı iç pazar yüzünden hem de Rusya’dan ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki keskin düşüş yüzünden bu yaz sezonunu fırtınalı geçirebilir.

Mayıs ayı sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan bir rapora göre Nisan ayında gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılının aynı ayına göre %8,1 azalarak 2,43 milyona düştü. Rapora göre 2015 yılının ilk dört ayında gelen yabancı turist sayısı toplamda 6,96 milyon oldu ve yıllık bazda %0,5 azaldı. Buna bağlı olarak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) de sektörel büyüme tahminini bu yıl için %4-5’ten %1,5-2’ye indirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’na göre yılın daha önceki dönemleri için olan veriler daha güçlü bir gidişata işaret ediyordu. Ocak-Mart dönemindeki gelen kişi sayısı TÜİK’e göre yıllık bazda %5,5 artarak 5,3 milyonun üzerine çıkmıştı ve kazanç da %1,3’lük artarak 4,86 milyar dolara ulaşmıştı.

Avrupa’dan gelen turist sayısında azalma

Turist sayısındaki düşüşten özellikle kötü etkilenen bölgelerden biri de Akdeniz sahilindeki Antalya ili oldu. Rusya Federasyonu’ndan Antalya bölgesine gelen kişi sayısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre Nisan ayında %30,5 düştü. Bu düşüşün genel olarak rublenin değer kaybetmesinden ve Rus ekonomisindeki durgunluktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, bu eğilim devam ederse bölgenin yıllık turizm kazancının 1,5 milyar dolar azalabileceğini tahmin etmektedir.

Rusya’nın yanı sıra Avrupa pazarlarından gelen kişi sayısında da büyük bir düşüş yaşanmış ve Nisan ayında Almanya’dan gelenler %9,4, İngiltere’den gelenler ise %8,1 azalmıştır. Bu tip geleneksel pazarlardan gelen ziyaretçi sayısı durgun kalırsa Türkiye, 2014 yılında yakaladığı 36,8 milyon yabancı turist sayısına yeniden ulaşamayabilir. Kimilerine göre bu düşüş ülkenin yurt dışındaki güvenli tatil destinasyonu imajının bozulmasından kaynaklanmaktadır.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı (FCO), yalnızca Suriye sınırının 10 km yakınına kadar olan seyahatleri tavsiye etmediğini belirtmiş olsa da 10 Haziran tarihinde Türkiye’ye gideceklere sunduğu tavsiyeleri güncelledi ve İngiliz vatandaşlarını “Türkiye’deki yüksek terör tehdidi” konusunda uyardı.

Bu eğilimi bu yıl tersine çevirmeyi başarabilen tek bölge, tek seferlik bir başarı gibi görünse de Ocak-Nisan döneminde Avusturalya’dan gelen kişi sayısında %100 ve Yeni Zelanda’dan gelen kişi sayısında %63 artış gösteren Avustralasya oldu. Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümü ile ilgili anma etkinlikleri Türkiye’ye on binlerce Avustralyalı ziyaretçi getirdi. Ancak bu rakamların giderek azalması ve 2016 yılında normale dönmesi beklenmektedir.

Zorlu döviz kazancı

Turizm endüstrisinin bazı kesimlerini ekonominin yavaşlamasından ve gelen turist sayısının azalmasından koruyan bir faktör, denizaşırı müşterileri olan birçok acentenin ve otelin dövizle çalışıyor olması olmuştur. TÜRSAB’ın Çanakkale-Körfez genel sekreteri Ziya Artam’a göre bu yıl liranın dolar karşısında %15 değer kaybetmesi, fiyatlarını dolar ve avro cinsinden belirleyen şirketleri etkilememiştir.

OBG’ye konuşan Artam “Sektördeki birçok şirketin gelirleri dolar veya avro üzerinden, ancak giderleri lira üzerindedir. Bu sayede bu şirketler yakın zamanda yaşanan devalüasyondan yarar sağlıyorlar” dedi. “Bu durum da birçok operatör için turist sayısındaki düşmenin etkisini yumuşatmaktadır.”

Müşterilerin dolar ve avro üzerinden ödeme yaptığı pazarlarda çalışan şirketlerin kur dalgalanmalarından kısmen korunmasına rağmen, lira daha fazla değer kaybederse ve Mayıs ayında %8’i geçen enflasyon yükselişini sürdürürse yurt içi turizm sektörü daha büyük bir baskı altına girebilir. Liranın zayıflığı nedeniyle artan ithalat fiyatları ve yükselen enflasyon, bazı yerli tatilcilerin bu yaz seyahat planlarından vazgeçmesine neden olabilir.

Yurt içi turizm, bu yıl Haziran ayı ortasında başlayan Ramazan’dan da etkilenecektir. Ramazan sonrası rezervasyonlarda artış olmasına rağmen bu dört haftalık dönemde azalan gelirler, turizm operatörlerinin yaz sezonundaki başlıca gelirlerini genel olarak düşürebilir.